2019-06-25 07:10:01• hírek • Nagy Tímea

Szakmákkal és a munka örömével ismerkednek a diákok szatmári szervezeteknek köszönhetően

Az elkövetkező hónapokban 12 mesterséggel ismerkedik meg csaknem 50 gyermek a Stea Egyesület és a Hans Lindner Alapítvány közös programjában.

Az apródok a program során nem csak meglátogatják a gazdasági szervezeteket, hanem kipróbálják a mesterségeket, így testközelből éreznek rá a foglalkozás ízére. Azon kívül, hogy gyakorlati bevetésen vesznek részt, elbeszélgetnek az ott dolgozókkal, így ízelítőt kapnak a pálya sikereiből és nehézségeiből egyaránt.

 

A szatmárnémeti önkéntes vállalkozások és szervezetek egészen a jövő tanév végéig foglalkoznak a diákokkal, ezáltal lesz idejük ráismerni, mihez van kedvük és tehetségük. A hivatástudat korai kialakításával, a tanulás fontosságának megértetésével csökkenthető az iskolakerülés, növelhető az elhatározás és fejleszthetőek a készségek is. A gyermekek társadalmi és professzionális felelősségvállalása megerősödik a programban megtapasztalt pozitív modellek hatására.

 

 

A foglalkozásokat heti rendszerességgel szervezi az egyesület. Az önkéntes szakemberek elmondják és megmutatják a fiataloknak, miért rajonganak a szakmájukért – és megerősítik bennük, hogy ők is megtalálják az álomszakmát, ha tesznek is azért. A céglátogatások mellett a Stea Egyesület szakemberei egyénileg is elbeszélgetnek a résztvevőkkel arról, mi szeretnének lenni a jövőben, illetve segítenek nekik a képességfejlesztésben egészen a program végéig.

 

A Hans Lindner Alapítvány segítségével már elkezdődött a programsorozat, melyben eddig 4 mesterséggel találkoztak az ifjak. Az alapítvány műhelyeiben szakemberek segítségével kézzelfogható eredménye lett a munkájuknak, mely kellemes emlékekkel és sikerélménnyel töltötte el őket.

 

 

Az elektromechanikai laborban a gyermekek saját kezükkel szereltek össze egy mini zseblámpát, s közben megtanulták, mit jelent a gyakorlatban az áramkör, mik az elemei és hogyan kell összeállítani. Az eredmény: a lámpák fénye és megannyi büszkén csillogó szempár.

 

 

Az asztalosüzemben különböző szerszámokat felhasználva terveztek, mértek, összeillesztettek és fényeztek, majd díszítettek. A fával történő munka során nem csak az eszközhasználattal találkoztak a nebulók, hanem megtanulták, hogy a munkát meg is kell tervezni, le is kell mérni és csak utána belevágni. A legérdekesebb rész a fúrás volt, hisz a gyermekek egymás segítségével kezelték a gépet, természetesen szakember felügyelete mellett.

 

 

A kerámiaműhelyben az iskolásoknak a kreativitásukra is szükségük volt. A forma kitalálásához és az agyag megmunkálásához képzelőerőre, valamint kézügyességre van szükség. A mester több technikát is megmutatott a látogatóknak, és ki-ki elkészítette a saját kitalált formáját.

 

 

A pékműhelyben az ügyes kezű tanoncok lekváros kosárkát és sajtos hájast készítettek, eközben megismerkedtek a receptekkel, a hozzávalókkal és megtanulták, hogyan kell bánni a tésztával. A foglalkozás végén mindenki megkóstolta az elkészült finomságokat.

 

A Stea Egyesületnek és a Hans Lindner Alapítványnak köszönhetően a gyermekek egyedülálló, pozitív élményekkel térnek haza a foglalkozásokat követően. Megtapasztalják, hogy a munkának van öröme és érdemes iskolába járni, szakmát tanulni.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: